Förbud mot försäljning av lysrör träder i kraft!

Förbudet mot försäljning av lysrör träder i kraft stegvis i år, vilket också kan kräva att hushållen uppgraderar sina armaturer.


I enlighet med den nya uppdateringen av RoHS-direktivet som införts av Europeiska unionen kommer lysrör som innehåller kvicksilver att lämna unionens territorium.

Europeiska unionen förbjuder lysrör. EU-direktivet slår först mot kompaktlysrör, vars produktion och import förbjuds den 24 februari.

Förändringen påverkar många. kompaktlysrör har såtts överallt i privata hus: tvättrum, lager, utomhusbelysning etc.

I augusti kommer lysrör av modellerna T5 och T8 att tas bort från marknaden.

Anledningen till förbudet är kvicksilver, som finns i urladdningslampor. Kvicksilver är känt för att vara ett hot mot miljön och människors hälsa.

I EU har användningen av kvicksilver stegvis fasats ut sedan 2006, men lysrör har varit ett undantag i väntan på mer energieffektiva alternativ. Användningen av skadliga ämnen i elektrisk och elektronisk utrustning regleras av RoHS-direktivet.

Tidigare har Europeiska kommissionen tillåtit användning av kvicksilver i vissa användningar med avvikelse från direktivet. Ett av dessa användningsområden har varit belysning.

Användningen av kvicksilver motiveras av att tillräckligt energieffektiva kvicksilverfria lampor inte har funnits tillgängliga. Idag är det dock enkelt att ersätta T8- och T5-lysrör med LED-lampor, och det är inte längre nödvändigt att tillåta lysrör genom ett separat direktiv.

Lysrör används i en mängd olika applikationer. Förutom kontorslokaler, garage, parkeringsgarage och hallutrymmen används lysrör till exempel i butiker, idrottsanläggningar, industri, skolor och sjukhus.

Även i äldre privata hus kan lysrör fortfarande vara i bruk. Vid konsumentbruk kan lysrör hittas, till exempel i tvättstugan och badrummet.

I allmänhet kan utbytet göras på egen hand

Förbudet är konkret synligt för konsumenten, eftersom lysrör måste ersättas med nya alternativ senast när de gamla lamporna inte längre finns tillgängliga.

I privata hushåll är ägaren av fastigheten eller, i en hyrd lägenhet, hyresgästen ansvarig för utbytet av ljuskällan och tillhörande kostnader.

När man räknar alla glödlampor och installation i en privat lägenhet tillsammans kan byte av lamporna kosta från 1000 till 2000kr.

När det gäller stora offentliga byggnader, som en gammal skola, talar vi om hundratusentals kronor.

I allmänhet är det enkelt att byta ut ett lysrör mot ett LED-lysrör genom att byta ut gamla lysrör mot ett nytt rör och tändare. Det är också naturligt för genomsnittskonsumenten, och du behöver inte en elektriker för att utföra jobbet.

Att byta ut en LED-ljuskälla mot ett lysrör är ofta lika enkelt som att byta ut en LED-lampa mot en glödlampa eller kompaktlysrör.

Kassera farligt avfall på rätt sätt

Om du vill få ut det mesta av LED-ljuset när det gäller energieffektivitet måste du också ta bort ballasten på det gamla röret från armaturen. Detta bör inte göras av konsumenten själv, men avlägsnandet av ballasten kräver alltid en elektriker som kan utföra jobbet säkert.

Byte av lysrör är aktuellt i det skede då lampan är sliten. Förbudet gäller endast försäljning av lysrör. Urladdningsrör samlar rätt snabbt aska i sig och effektiviteten minskar snabbt. LED-lysrör har inte dessa problem.

Urladdningsrör är farligt avfall och måste kasseras i enlighet med detta. Lysrör tas emot gratis på mottagningsställen för farligt avfall och elektriskt avfall.

Att byta till LED-tid sparar också på din elräkning

Varje såld lampa har en energimärkning, som i praktiken anger hur energieffektiv lampan i fråga är.

Denna skala har reviderats på EU-nivå, så att en lampa som fick A+-märkning före reformen nu kan märkas F, dvs. betydligt sämre.

I praktiken förbrukar en LED-armatur med märkning A på den nya energieffektivitetsskalan ungefär en tredjedel mindre energi än en LED-armatur märkt A på den gamla skalan.

Livslängden på produkten är också längre – ungefär tre gånger så lång som för en vanlig LED-lampa. Naturligtvis är nya produkter alltid lite mer värdefulla än gammal teknik.