Hur använder man LED-växtljus inomhus
Oavsett om du odlar en sällsynt art av blommor eller helt enkelt odlar örter och grönsaker till middagsbordet, kan LED-växtljus hjälpa dig att odla en mängd olika växter inomhus.
Att odla inomhus ger dig flera fördelar jämfört med odling utomhus. Det mest uppenbara är att du bättre kan kontrollera temperaturen. De flesta växter kommer att ha ett smalt temperaturområde under vilket de kommer att producera blommor eller frukt.
En annan faktor du kan kontrollera i en inomhusodlingsmiljö är luftfuktigheten. Medan vissa växter älskar fuktig, fuktig luft, är andra benägna att bli sjuka under samma förhållanden. Alternativt föredrar många suckulenter och kaktusar en torr miljö, som du kan tillhandahålla i ett luftkonditionerat utrymme.
Utomhus odling har dock en tydlig fördel jämfört med inomhus odling, och det är ett överskott av det nödvändiga solljuset som så många växter behöver för att trivas.
Lyckligtvis kan LED-växtljus ge allt ljus som dina växter behöver - effektivt och billigt.
Vad är LED-växtljus?
LED (ljusavgivande diod) växtljus erbjuder ett energieffektivt alternativ för inomhus odling. De tillverkas med två olika typer av halvledare i ett chip, en med en negativ laddning (elektroner) och den andra med en positiv laddning (hål). De två är åtskilda av en "energiklyfta".
När elektricitet appliceras på chipet stimuleras elektroner, och när man faller i ett av hålen sker rekombination, och detta skapar en foton av ljus. Så här fungerar LED-lampor.
LED-växtljus är speciellt utformade för att avge rätt typ av ljus för odling av växter inomhus.
Användning av LED inomhusväxtlampor
Innan du tar och köper några billiga LED-lampor måste du förstå hur de fungerar för att vårda dina växter.
Du måste veta vilken typ av LED-växtljus du behöver för olika växttyper. Och beroende på arten och dina trädgårdsmål måste du veta hur många timmars ljus de behöver.
Viktigast av allt måste du förstå hur färgen på din LED växtljus påverkar dina växter.
Solljus innehåller rätt spektrum - eller färger - av ljus för friska växter. När du ser en regnbåge skapad av en regnstorm bryts solens ljus upp i olika färger. Detta färgområde kallas ljusspektrumet, och färgerna du ser är de som är synliga för det mänskliga ögat.
Ljuset mäts i termer av elektromagnetisk strålning. Det fulla spektrumet av ljus inkluderar också icke-synligt ljus, som ultraviolett ljus (<400 nanometer) och infraröd (>400 nanometer). Detta inkluderar även mikrovågsugnar och radiovågor.
Dessa färger representerar olika våglängder av ljuset - och varje färg i det synliga spektrumet har en annan våglängd, från 700 nanometer till 400 nanometer.
Vad är det bästa färgspektrumet för växter?
En av de kritiska aspekterna av att odla växter inomhus är färgen på det ljus som används. Färgerna vi ser i vardera änden av spektrumet - rött och blått - påverkar växttillväxten mest. Och varje färg påverkar dina växter på olika sätt.
Växter reagerar olika på distinkta färger i ljusspektrumet, och för att göra saker mer förvirrande behöver de en annan ljusfärg beroende på deras utvecklingsstadium.
Kort sagt, växter behöver en annan ljusfärg när de växer från frö än när de är redo att blomma.
Växter reagerar på det synliga spektrumet - mellan 400 och 700 nanometer - eftersom detta intervall stimulerar fotosyntesen.
Växter absorberar mer ljus i det röda och blå spektrumet, vilket återspeglar mer grönt och gult ljus, vilket står för deras frodiga gröna färgning.
Så alla växtljus måste ge tillräckligt med ljus i de röda och blå våglängderna.
Rött ljus
Rött ljus har en våglängd som är längre än andra färger, och för växter är de mest kritiska av dessa från 640 till 680 nanometer.
Rött ljus stimulerar tillväxten av stjälkar och blommor och ökar fruktproduktionen. Det hjälper också i klorofyllproduktion.
Inomhusodlare måste använda ljus i ljusspektrumets röda band om de vill att deras växter ska blomma. Rött ljus är också nödvändigt för att odla grönsaker inomhus.
Blått ljus
Ljus i den blå delen av spektrumet är den mest kritiska färgen för dina växter. Blått ljus i intervallet 430 till 450 nanometer är det viktigaste. Tillsammans med stimulerande fotosyntes är blått ljus det bästa färgspektrumet för vegetativ tillväxt och utveckling av starka rötter.
Många inomhusodlare använder blått ljus uteslutande för att starta plantor, när de är i sina tidiga stadier av rot- och stamtillväxt.
Gult och grönt ljus
Även om det inte är lika kritiskt för utveckling som blått och rött ljus, använder växter grönt och gult ljus för fotosyntes.
UV-ljus
Medan överexponering för UV-ljus i det kortare utbudet av våglängder kan stressa växter, kan UV närmare det synliga spektrumet ofta öka utbytet i många örter, som söt basilika och kinesisk lakritsrot.
Det är särskilt viktigt för att öka mängden flyktiga oljor i växter avsedda att användas för att tillverka eteriska oljor, såsom spearmint och pepparmynta. Dessa flyktiga oljor ger också kulinarisk ört deras distinkta smak i matlagning.
Infrarött ljus
Infrarött ljus – ibland kallat "långt rött ljus", spelar en särskild roll i växtutvecklingen. Växter använder fytokoromer för att absorbera rött och infrarött ljus, och dessa fotoreceptorer reglerar växtens dygnsrytmcykler samt tidpunkten för frögroning, vilande och blommande.
Vissa växter svarar på infrarött ljus genom blomning och fruktproduktion, inklusive populära grönsaker som tomater och gurkor. En som odlar blommande växter inomhus, såsom afrikanska violer och orkidéer, bör leta efter LED-växtljus som producerar infrarött ljus.
Vilken är den bästa ljusintensiteten för växter?
Du kan anta att ju mer intensiva dina LED-växtljus är, desto bättre är de för dina inomhusväxter, men är bara delvis sant.
Ljusintensitet mäts som "PAR" - som står för Fotosyntetisk aktiv strålning. Kort sagt, denna mätning uttrycker mängden ljus som dina växtljus avger som dina växter faktiskt kan använda. Detta hjälper till att identifiera vilka växtljus som producerar ljus i de högra våglängderna i spektrumet för bästa resultat.
Du kan bestämma detta med hjälp av en enkel PAR-mätare. Bäst av allt kan du kontrollera olika områden i din inomhusträdgård för att säkerställa att ljuset är väl fördelat.
Så även om du kanske tror att intensitet är en kritisk faktor, är det du vill leta efter kvalitet på ljus först. Intensiteten är lätt att justera genom att flytta din LYSDIOD växer ljus närmare eller längre bort från dina växter.
Fördelarna med att använda LED-växtljus
Trädgårdshandlare har odlat växter inomhus i många år med fluorescerande, HID och glödande belysning. Men de senaste framstegen inom LED-teknik har gjort dem till en go-to för många inomhusträdgårdsmästare.
De erbjuder tydliga fördelar jämfört med gammaldags belysningssystem.
Först och främst är de extremt hållbara och erbjuder år av användning för en liten investering. LED-växtljus erbjuder 50 000 timmar - cirka 12 års användning när de används 12 timmar om dagen. Medan fluorescerande rör erbjuder 20 000 timmars livslängd i bästa fall, börjar deras kvalitet för användning i trädgårdsapplikationer försämras efter bara ett år.
LED-lampor är svalare, de avger mycket mindre värme än konventionell belysning. Det betyder att du kan placera dem närmare din växts löv utan rädsla för att bränna.
Det innebär också att det finns mindre risk för oavsiktlig brand och mindre behov av ökad ventilation. Många människor som odlar inomhus med artificiellt ljus tycker att det avsevärt kan öka värmebelastningen i sina hem. Detta innebär en större påfrestning på ditt A/C-system och din plånbok.
Och slutligen är en av de mest populära fördelarna med att använda LED-växtljus att de använder så mycket mindre el än andra typer. Enligt USA:s energidepartement använder lysdioder 75 procent mindre energi och håller 25 gånger längre än glödlampor.
Hur länge ska jag använda min LED-växtljus?
De flesta växter kräver långa timmar av solljus för att börja blomma och blomma, varför sommaren är den bästa tiden för att odla grönsaker utomhus.
Att utsätta dina växter för 12 timmars ljus om dagen rekommenderas. Men kom ihåg att dina växter också behöver lite mörk tid att vila.
Hur långt från mina växter ska jag placera min LED-växtljus?
En av de största fördelarna med att använda lysdioder är att de avger så lite värme. Så du kan placera dem nära dina växter utan att oroa dig för att bränna dem.