Effektivitet och besparing: Nästan alla sätt att spara energi hemma och på kontoret

Energi används hemma på många sätt, kanske mer än du inser. För att ett modernt hem ska fungera effektivt måste varje rum i huset ha tillräckligt med energi för att använda olika enheter och elektroniska enheter.

Moderna hushåll behöver mycket mer energi för att tillgodose sina invånares behov än tidigare hem, och mängden energi som behövs fortsätter att växa. Som husägare kan du behöva betala mer för el under det kommande året. Om du äger ett äldre hem kan du fråga dig själv om det är dags att öka säkringsstorleken så att behovet av energi också kan täckas i framtiden.

Det växande behovet av energi är oundvikligt när man bor i ett modernt hem. Från luftkonditionering till tvättmaskin och torktumlare används energi ständigt hela dagen. Den goda nyheten är att det finns många sätt att minska ditt hems energiförbrukning samtidigt som effektiviteten bibehålls. Genom att byta till en energieffektiv enhet, minska behovet av elektriska apparater och förbättra energieffektiviteten på andra sätt kan du spara energi och spara på ditt hemselräkningar.

Vad använder mest energi hemma?

Det sägs att den genomsnittliga mängden som spenderas på energi i ett hem underåret är cirka 1,370$, och 35% av den energin slösas bort. Husägare som minskar sin energiförbrukning sparar hundratals dollar per år eller tusentals dollar under ett decennium.

Att ta reda på vilka enheter som använder mest energi är ett av de första stegen du kan vidta för att minska mängden energi som används varje år. När du vet var energi förbrukas

det är enklare att fatta beslut som kan hjälpa dig att minska din totala energianvändning.

Kylning och uppvärmning

Den största energikrävande enheten i hemmet är ventilationssystemet och mer specifikt luftkonditioneringen. En luftkonditionering är en komplex enhet, de fungerar genom att pumpa köldmedium genom rör vid varierande tryck och antingen absorbera eller släppa ut värme beroende på vilken cykel kyl enheten befinner sig i. Allt detta arbete kräver mycket el. Användning av luftkonditionering kan täcka upp till 47 % av dina elräkningar på sommaren.

Problem som kan orsaka att luftkonditioneringen använder mer energi än nödvändigt inkluderar:

• Du ställer in din luftkonditionering så att den går hela sommaren. Om du ställer in din luftkonditionering på "i stället för den automatiska inställningen, kommer luftkonditioneringsfläkten att gå hela tiden, även om den inte svalnar ditt hem.

• Det finns ett mekaniskt problem med luftkonditioneringen. Vissa mekaniska problem kan minska effektiviteten hos din luftkonditionering, vilket i sin tur kan tvinga den att arbeta hårdare och längre bara för att hålla jämna steg med dina kylbehov.

• Luftkonditioneringen är 10 år gammal eller äldre. Den mest energieffektivaste luftkonditioneringarna har utvecklats under de senaste åren; äldre luftkonditioneringarna arbetar inte särskilt effektivt.

• Luftkonditioneringen är felaktigt dimensionerad för ditt hem. Luftkonditioneringen, som är för liten i förhållande till husets storlek, kan behöva köras hela tiden, vilket i sin tur kan öka dina elräkningar.

Om du vill spara pengar på dina luftkonditioneringskostnader, börja med att utvärdera luftkonditioneringens skick och effektivitet med hjälp av ett proffs. Ett proffs kan ge dig förslag som kan bidra till att minska din energiförbrukning. Ett proffs kan till exempel rekommendera reparationer som kan hjälpa luftkonditioneringen att fungera mer effektivt eller föreslå att enheten byts ut. Om du bestämmer dig för att byta luftkonditionering, prata med installatören för att ta reda på vilken energieffektiv modell som är bäst för dig.

Varmvattenberedare

Varmvattenberedare kan täcka upp till 14% av elräkningen

Varmvattenberedare använder mer energi när de åldras och blir ineffektiva. En anledning till detta är att varmvattenberedare tenderar att bygga sediment, vilket förhindrar att värmeelement värmer vatten tillräckligt. Detta gör att varmvattenberedaren värms upp mer än vad som borde vara nödvändigt, ofta utan att uppnå rätt driftvattentemperatur.

Detta problem kan undvikas genom att rutinmässigt rengöra varmvattenberedaren och tömma sedimentet från botten. Detta kan göras som ett gör-det-själv-projekt eller med hjälp av en rörmokare. Varmvattenberedare varar bara ca 10 år, och när de slutar fungera uppstår ofta läckor, vilket kan orsaka kostsamma skador. Om du har en gammal varmvattenberedare som är ineffektiv kan du spara pengar och undvika ett rörigt problem genom att köpa en ny varmvattenberedare.

Tvättmaskin och torktumlare

Användning av tvättmaskin och torktumlare utgör cirka 13 % av elräkningen. Att ersätta gamla enheter med nya och kraftfullare enheter kan hjälpa dig att spara pengar och använda din energi mer effektivt hemma. Det finns dock många faktorer som måste beaktas innan du ändrar lagarna i någon av dem.

Torktumlare

Letar du efter ett sätt att få torktumlaren att fungera mer effektivt? Rengör ventilen regelbundet för att förbättra dess prestanda. En igensatt torkventil kan göra det svårt att torka kläder, vilket i sin tur kan tvinga torktumlaren att vänja sig vid längre, så att den kan använda mer energi. Rengör torkventilen regelbundet för att undvika detta problem.

Andra tips för att spara energi för torkning av kläder inkluderar:

• Torkning utomhus när det är möjligt

• Fyll på medan torktumlaren fortfarande är varm

• Fyll inte på för mycket

• Använd torktumlaren med lägre temperaturinställning, även om det innebär att kläderna tar lägre tid att torka

• Torka lättare kläder separat från tyngre kläder

• Torktumlare med värmepump är 20-30% effektivare

• Använd en fuktighetssensor för att stoppa maskinen

Tvättmaskin

När tvättmaskinen går under kallt vatten kommer det mesta av energiförbrukningen från att skaka trasan, vilket kräver att motorn roterar trumman upprepade gånger. Men när tvättmaskinen körs på varmt vatten är kostnaden för uppvärmning av vattnet 90% av tvätt kostnaderna. Med andra ord kan du spara mycket energi genom att göra mer tvätt med en kall cykel när det är lämpligt. Andra sätt att spara energi genom tvätt vanor inkluderar:

• Inköp av ENERGY STAR-produkter vid byte av tvättmaskiner.

• regelbundet underhåll av maskinen.

• Tvätta fulla maskiner - din tvättmaskin använder samma mängdenergi oavsett hur full den är!

Belysning

Belysning utgör cirka 12% av din elräkning, men det beror på vilken typ av lampor du använder. För flera år sedan använde varje hem glödlampor för belysning. Idag använder de flesta husägare en kombination av energieffektiva glödlampor. Det finns ett brett utbud av energieffektiva lampor på marknaden, så du kan välja lampor som passar din budget och ser bäst ut i ditt hem.

Kompakta lysrör (CTL)

Dessa lampor använder ca 1/4 av energin som en vanlig glödlampa, men varar 10 gånger så länge. Du kommer förmodligen att känna igen dessa lampor efter som de är gjorda av lockigt glas och var de första energieffektiva lamporna som såldes till slutanvändaren.

Lysdioder (LED)

LED-lampor använder ungefär en fjärdedel av energin från en glödlampa, men de varar upp till 25 gånger längre. Lysdioder blir snabbt de vanligaste ersättningarna för glödlampor, på grund av deras långa livslängd och höga energieffektivitet. Vissa husägare undviker LED-lampor efter som de kan vara känsliga. Användning av lysdioder i fel lampa kan leda till att lampan sviktar.

Smarta lampor

Smarta lampor kan vara på och av enligt timern och kan också aktiveras eller stängas av med appen, även om du inte är hemma. Smarta lampor kan spara energi eftersom de kan styras så enkelt.

Andra tips

Oavsett vilken typ av glödlampa du installerar finns det många sätt du kan spara energi genom att använda ljus i ditt hem.

• Använd naturligt ljus när det är tillgängligt.

• Håll gardinerna öppna och byt ut de tunga, mörka gardinerna mot ljusare.

• Skär kvistar och träd som förhindrar naturligt ljus från att nå hemmet.

• Installera dagsljussystem för att få naturligt ljus inomhus.

• Gör en vana att släcka lamporna så fort du lämnar rummet.

Vampyr enheter

Vampyrapparater använder energi, även om de är avstängda. Den här gruppen innehåller datorer, spelkonsoler, skrivare, routrar med mera. Vissa källor säger att vampyrenheter kan stå för upp till 20% av din energiräkning, beroende på hur elektronik är i ditt hem och hur många elektronik som alltid är anslutna. Vanliga vampyrenheter inkluderar:

• stereo

• skrivare

• Stationära datorer

• Garage dörröppnare

• Konsoler för tv-spel

Vissa av dessa enheter använder nästan samma mängd energi i standby-läge som när de är på. Andra enheter som ständigt är anslutna och driftsdugliga, till exempel mikrovågsugnar och digitala klockor, ökar också användningen av el i ditt hus.

Det finns många saker du kan göra för att förhindra att hushållsapparater förbrukar energi i ditt hem, till exempel:

• Ta bort enheter när de inte används

• Anslut flera vampyrenheter till en förlängningssladd och stäng av eller koppla från en förlängningssladd när inga enheter används

• Smarta lösningar för att stänga av strömmen

• Inköp av ENERGY STAR-klassad utrustning och utrustning

Även om det inte alltid är praktiskt att koppla bort alla enheter som du inte använder, är det en bra början att ta bort enheter som inte används ofta.

Hur sparar man energi hemma

Det finns många sätt att spara energi hemma. Du kan börja med att implementera följande 10 förslag, men begränsa dig inte. Genom att göra mer forskning och tänka kreativt kan du minska ditt hems energiförbrukning med språng.

Utvärdera och justera dina dagliga vanor

Det är inte bara dina enheter som slösar energi - ditt beteende och hur du använder dina enheter bidrar också till energiavfall. Utvärdera hur du använder energi hela dagen och gör ändringar i vanor när du befinner dig med energi.

• Släck lamporna när du lämnar rummet och lär medlemmar i ditt hushåll att göra detsamma.

• Bestäm vad du vill ha innan du öppnar kylskåpet.

• Håll ditt kylskåp organiserat så att du snabbt kan hitta den mat du vill ha.

• Ta ut stickkontakten ur vägguttaget om den är tom.

• Diska för hand.

• Häng dina kläder för att torka.

• Töm fryskistan om den mestadels är oanvänd - och koppla sedan ur den.

Det är troligt att det finns andra beteenden som du för närvarande använder som slösar mycket energi. Uppskatta all din energiförbrukning under hela dagen och under hela veckan. Gör ändringar efter behov.

Användning av smarta nätsladdar

Smarta förlängningskablar och kontakter är utformade föratt övervaka anslutna enheter. När enheten är i standby-läge stänger den smarta nätsladden av enheten, vilket minskar energiförbrukningen för vampyrenheter.

Hur fungerar de? Föreställ dig att du har anslutit skrivaren till en smart strömsladd. När du är klar med skrivaren går den i vänteläge och strömförbrukningen minskar. Nätsladden detekterar en minskning av strömförbrukningen och stänger av kretsen, vilket gör att andra kretsar kan fortsätta.

Smarta förlängningskablar har också en eller två kretsar som alltid är på. Dessa kretsar är bra på att ansluta något som alltid måste lämnas på, som en digital klocka.

Uppdatera termostater till smart

Smarta termostater är en av de mest imponerande "smarta enheterna" på marknaden. De fungerar genom att lära sig dina värme- och kylinställningar och sedan justera ditt hems värme- och kylfunktion baserat på dessa önskemål.

Smarta termostater använder en mängd olika verktyg för att göra detta möjligt. För det första är de fullt programmerbara. De kan också ansluta till ett Wi-Fi-nätverk, vilket innebär att du kan kommunicera med termostaten på din smartphone, surfplatta, dator eller vilken enhet som helst som kan ansluta till Internet.

Smarta termostater sparar pengar för husägare genom att justera hemtemperaturen till optimal temperatur för att spara pengar och hålla sig bekväm. Vissa smarta termostater vet till och med när du kommer hem och ställer in temperaturen i ditt hus för att vara bekvämare precis innan du återvänder. Att använda en smart termostat kan spara upp till $ 180 per år.

Investera i en energieffektiv enhet

Energieffektiva enheter tenderar att komma med en högre prislapp, men deras driftskostnader är 9%-25% lägre, så du kan spara pengar på elräkningar. Ju längre du äger energieffektiva enheter, desto mer sparar du. Är du osäker på vilka enheter som är mest energieffektiva? Ett enkelt sätt att hitta en energieffektiv enhet är att leta efter enheter med energy star-klistermärke, men det finns mer än så.

• Jämför funktioner. Inte alla energieffektiva enheter skapas lika, så jämför funktionerna i varje enhet innan du bestämmer vilken som är rätt för dig.

• Läs energiguideetiketten.

Du kan spara mest energi genom att först byta ut de äldsta apparaterna i ditt hem, eftersom äldre enheter tenderar att använda mer energi än nya apparater. Detta gäller särskilt energihungriga apparater som luftkonditioneringsapparater och ugnar.

Utforska användningen av varmvattenberedaren

Värmeelementen i varmvattenberedaren körs ständigt för att värma vattnet i tanken. Att studera användningen av varmvattenberedaren och göra ändringar i hur varmvattenberedaren används kan hjälpa till att spara energi.

Minska användningen av varmt vatten

Varmvattenberedaren fylls med kallt vatten. När värmaren fylls med vatten värmer elementen inuti värmaren vattnet till en lämplig temperatur. När värmaren är full behåller tankens element denna temperatur.

Varmvattenberedaren förbrukar mindre energi för att värma vatten om du använder varmt vatten mindre ofta, efter som det tar mindre energi att underhålla varmt vatten än det tar att värma vattnet från kallt.

Uppgradera din varmvattenberedare

Om din varmvattenberedare är äldre kan du minska ditt hems energianvändning genom att uppgradera din varmvattenberedare.

Täta ditt hem

Isolering kan minska energiförluster. Isolering förhindrar varm luft från att komma in i huset på sommaren eller fly från huset på vintern, så att du kan värma eller kyla ditt hem för mindre pengar (beroende på årstid). Detta kan hjälpa dig att hålla dig i bekväma förhållanden när utomhustemperaturerna är extrema.

Försegla dörrarna

Installera gummi- eller skumtejp på dörrkarmarna för att förhindra drag.

Försegla fönstren

Fönstren kan tätas med samma remsor som man använder till dörrarna. Ett annat sätt att isolera fönster är att linda in dem i plast eller sätta upp stormfönster. Hur vet du om ditt hem behöver isoleras?

Drag genom luckorna i fönster och dörrar är ett varningstecken på att ditt hem har energiläckor. Ett annat tecken på att ditt hem behöver ytterligare isolering är den ojämna temperaturen i hela huset. Om det ena rummet är täppt och det andra rummet är coolt kan det vara ett tecken på att ditt hem läcker energi, och ventilationssystemet arbetar hårt för att kompensera för det.

Isolera ditt hem

Isolering är ett sätt att förhindra energiläckor i ditt hem. Isolering finns i golvet, vinden och väggarna i hemmet. Fönster och ytterdörrar kommer sannolikt också att ha isolering. Som med försegling av dörrar och fönster kan du också se bristen på isolering av strukturer genom att övervaka temperaturerna i olika utrymmen under hela året. Andra varningstecken på att ditt hem behöver isolering inkluderar:

• Ventilationssystemet fungerar kontinuerligt bara för att hänga med.

• Dina elräkningar fortsätter att stiga.

• Ditt hem känns onaturligt svalt på vintern och varmt på sommaren, även om du har automatisk ventilation.

Viss isolering kan installeras som ett GÖR-IT-YOURSELF-projekt, men många husägare bestämmer sig för att anställa en entreprenör för att förbättra isoleringen.

Säsongsbetonade energibesparingstips

Ditt hems energiförbrukning varierar året runt och beroende på förändringar i aktivitet. Att förstå energianvändning och förändras år efter säsong kan hjälpa dig att hitta energibesparingsmöjligheter.

Sommar

Luftkonditioneringen använder cirka 12 procent av den totala energiförbrukningen och det mesta av denna energi används naturligtvis på sommaren. Du kan spendera mycket energi på att hålla ditt hem svalt med en luftkonditionering - men det finns andra sätt att förbättra din vistelse på varma dagar.

• Ta kallduschar.

• Installera (och använd)fläktarna.

• Öppna fönstren på natten för att kyla luften och stäng sedan fönstren under dagen för att hålla den svala luften inuti.

• Stäng persiennerna och gardinerna för att förhindra direkt solljus från att komma in i huset.

• Ät ute för att hålla köket svalt.

• Om du behöver äta inne, förbered rätter, som kräver lite eller ingen matlagning (till exempel smörgåsar eller sallad).

Om du behöver använda luftkonditionering för att hålla ditt hem svalt, ställ lite högre en idealisk temperatur och stäng av för natten om utomhustemperaturen sjunker över natten.

Vinter

Vintern är kall och mörk, så mycket mer energi förbrukas i uppvärmningen och belysningen av hemmet på vintern. Julbelysning, helg mat och att ta varma duschar kan också öka energiförbrukningen. Lyckligtvis finns det många saker du kan göra för att begränsa din energiförbrukning på vintern.

Byt ventilationsfilter varje månad

Ventilationsfiltret rengör luften som strömmar genom systemet. Ett smutsigt filter kan tvinga ventilationssystemet att arbeta hårdare än nödvändigt för att hålla ditt hem bekvämt. Det rekommenderas att byta filter var tredje månad eller när det blir smutsigt.

I flesta luftväxlingssystem finns luftfiltret mellan returluftkanalen och fläkten. Ta bort det gamla filtret och sätt in det nya filtret. Ersättningsfilter finns i hårdvaruaffärer och hemtillbehörsbutiker.

Inspektion av ventilationsaggregat

Läckande kanaler gör att varm luft kan komma in i delar av hemmet som inte behöver värmas upp, till exempel vinden. Kontrollera kanalerna för läckor och stäng dem med folietejp. Om dina kanaler behöver fler reparationer än du realistiskt kan hantera, prata med entreprenören om att förnya dem.

Isolera

Isolering minskar behovet av uppvärmning genom att möjliggöra effektivare förvaring av värme. Isoleringsband runt fönster och dörrar är ett sätt att förbättra energieffektiviteten i ditt hem, men det är inte det enda du kan göra. Du kan också installera stormfönster på befintliga fönster och minska drag i dörrarna med lister.

Året runt

Vissa saker kan göras året runt för att minska energiförbrukningen i ditt hem. Genom att ändra dina vanor och beteende kan du spara energi och pengar varje dag.

Använd mikrovågsugn istället för ugn

Jämfört med ugnen använder mikrovågsugnar cirka 80% mindre energi för att laga mat. Mikrovågsugnar värmer inte heller köket som din ugn, så under varma dagar kan användning av mikrovågsugn minska användningen av luftkonditionering, vilket också kan spara pengar.

Tvätta kläder i kallare vatten istället för varmt

Många tror att tvätta kläder i varmt vatten håller sina vitare kläder vitare och färgerna ljusare. Detta är dock inte alltid fallet. Att tvätta kläder i kallt vatten är helt tillräckligt under de flesta förhållanden, även för fläckborttagning. Faktum är att vissa kläder fungerar bäst när de tvättas i kallt vatten, inklusive spets, siden och mörka, färgglada tyger. Att tvätta kläder i kallt vatten minskar också energiförbrukning i ditt hem.

Kontrollera krypgrunden regelbundet

Många saker kan hända i din krypgrund som kan öka ditt hems energiförbrukning. Varmvattenrör kan börja läcka, skadedjur kan tugga genom golvet, isoleringen kan brytas ner och luftkanaler kan börja läcka. Att kontrollera krypgrunden kan avslöja problem som i sin tur kan tipsa dig om sätt att spara energi. Kontrollera ditt crawlningsläge regelbundet för att ta reda på problem som kan öka ditt hems energiförbrukning.

Energirevision i hemmet

Energikontroller i hemmet är ett annat sätt att identifiera energiläckor i ditt hus. Husägaren kan utföra revisioner som ett gör-det-själv-projekt eller bemyndiga en professionell att utföra en inspektion. Även om en professionell energirevision kan vara mer grundlig, kan det vara ögonöppnande att utföra din egen. Om du ska slutföra den här uppgiften på egen hand är det viktigt att veta vad du ska leta efter. Utan förkunskaper om hur energibesiktningen fungerar eller vad du letar efter kan du förlora kritiska energiläckor.

Checklista för gör-det-själv

Det finns många system i huset, och de är alla kopplade till bostadens energiförbrukning på ett eller annat sätt. När du vet vad du ska leta efter när du kontrollerar varje system kan du identifiera problem.

Positionering och tätning av luftläckor

Luftläckor kan uppstå på många ställen. Dragpunkterna finns i sprickorna i väggarna, under de nedre brädorna, vid tätning av fönster och längs luftkanalerna. Att minska läckage och blockera ett spel kan leda till energibesparingar på 10t-20%, beroende på hur allvarligt energiläckaget är. Under energiinspektionen av hemmet, identifiera läckorna och återvänd senare för att täta eller blockera läckorna.

Kontrollera isoleringen

Isolering är en viktig funktion som kan spara energi i ditt hem. Många äldre bostäder har dock inte rätt isolering eftersom byggreglerna har ändrats för att kräva mer isolering över tid. Ett enkelt sätt att kontrollera isoleringen är att kika in på vinden och leta efter reglar om du ser reglarna genom isoleringen är det tid för mer isolering.

Inspektion av värme- och kylutrustning

Värme och kylutrustning spelar en stor roll för hemmets energieffektivitet. Kontrollera att ugnen och luftkonditioneringen inte är slitna. Leta efter sotiga, slitna ledare, smutsigt luftfilter och så vidare. Gör korrigeringar efter behov.

Belysning

Förbättringar i belysningen har dramatiskt förändrat hur mycket energi vi använder för att belysa våra hem. Om du fortsätter att använda glödlampor i ditt hem kan byte till LED-lampor spara mer än $ 1,000 över 10 år.

Utrustning och elektronik

Du kan dramatiskt förbättra din energieffektivitet i hemmet genom att byta dina enheter till ENERGY STAR-produkter. Om detta inte passar din budget kontrollerar du om det finns inställningar som kan minska deras energiförbrukning. Du kan till exempel styra den digitala visningen av enheter för att använda ljus eller minska deras energiförbrukning genom att sänka deras driftstemperatur. Enheter som inte används särskilt ofta kan kopplas ur när de inte används, för att spara mer pengar.

Professionell energirevision i hemmet

En professionell hemenergi revision är en djupgående studie av ditt hemssystem. Detta gör det enkelt att systematiskt öka energieffektiviteten i ditt hem.

Vid en professionell energiinspektion inspekterar inspektören system och rum, t.ex.

• vind

• Krypgrund eller källare

• badrum

• kök

• Ventilationssystem

• Belysningssystem

• Betongplatta

• Anslutet garage

• Dörrar och fönster

• Mekaniskt ventilationssystem

• Varmvattenberedare

• System för förnybar energi

Din professionella energiinspektör kommer också att utföra tester på olika system, till exempel utrustning och kanaler. Dessa tester kommer att berätta för din inspektör om det finns ett osynligt problem med dessa system som du inte kan upptäcka, men det gör att systemet läcker eller onödig energi slits ut.

En professionell energiinspektörs rapport kan kosta tusentals kronor, men du kan spara mycket mer genom att göra de förändringar som energiinspektören rekommenderar. Det verkliga värdet av professionell energiinspektion är hur grundligt det är. Det är också en konsultation där du kan ställa frågor till din energiinspektör om hur du ska gå vidare med de uppdateringar som rekommenderas av energiinspektören.

Andra energibesparings tips

Det här är bara några av de många sätt husägare sparar energi hemma. Att börja med en hemenergirevision är ett bra sätt att identifiera de viktigaste förändringarna som behöver göras i en lägenhet. Det är också användbart att utvärdera dina vanor under hela året och göra små livsstilsförändringar efter behov. Tänk på att din energiförbrukning ändras från säsong till säsong, så det räcker inte att uppskatta din energiförbrukning vid bara en tid på året.

Att uppgradera till en energieffektiv enhet är ett annat sätt att spara mycket energi. Om du inte har pengar för att uppgradera dina enheter just nu börjar du budgetera för utgifter lite i taget eftersom de är värda att spara.

Att spara energi är en pågående process. När tiden förändras, förändras även din energiförbrukning. Hushållen använder nu ofta två eller tre gånger mer energi än hushållen gjorde för bara femtio år sedan. Samtidigt förbättras tekniken hela tiden, och ingenjörer letar alltid efter nya sätt att använda vår utrustning med mindre energi. Genom att köpa den senaste och modernaste tekniken och utrustningen kan du minska ditt hems energiförbrukning i allmänhet.

Kolla den originella artikeln på engelska här: https://www.akhomeshow.com/energy-conservation-tips/